Translate Language

nedjelja, 1. srpnja 2018.

PRESVETA MARIJA U VJEČNOSTI


PRESVETA MARIJA U VJEČNOSTI

Presveta je Marija bila prva u misli i srcu Božjem od svih čistih stvorova svemira. Bila je, dakle Ona na koju je Bog od svih osoba i stvari koje je stvorio prvu pomislio; Ona koju je On prvu izljubio, još od vječnosti. U tom se smislu Presveta Marija može nazivati „drugorođenom od Oca“, i također „prvorođenom“ među svim stvorovima. Drugorođenom od Oca ako Djevicu promatramo u odnosu na Krista, njezinog Sina. Prvorođena među svim stvorovima, ako se promatra u odnosu na sve druge čiste stvorove.

1.      Presveta Marija „drugorođena od Oca“


a)    „Druga“ poslije Krista u razmatranju i zadovoljstvu Vječnoga
         
„Riječ, što je „jedinorođena“ od Vječnoga Oca, također se naziva i „prvorođenom“, ne zato što bi Otac imao drugih sinova božanske naravi, već stoga što su po Njemu i u Njemu „sve stvari stvorene“ ( Iv 1,3) : sve je podređeno Njegovoj Slavi.
Ali neposredno nakon Krista, bilo koje druge stvorene osobe ili stvari, dolazi Presveta Marija, njegova Majka, „drugorođena Od Oca“, jer Otisak Božji bijaše utisnut u Mariji, tako čist  da je samo Prvorođeni od Oca bio od Nje viši.


b)    „Druga“, nakon Krista, u savršenosti
Djevica Marija je druga u naravnoj i nadnaravnoj savršenosti nakon Sina Božjega i njezinog koji je, kao Bog, beskonačan u svakoj savršenosti.


c)    „Druga“, nakon Krista, u Otkupljenju
Presveta je Djevica druga i u otkupljenju jer je kao Suotkupiteljica, koja dolazi odmah iza Otkupitelja primjer svima onima koji „moraju dopuniti, s patnjama koje podnose, ono što nedostaje Kristovim mukama“ (Kol 1,24).


d)   „Druga“, poslije Krista, u uskrsnuću
Presveta Djevica dok je morala trpjeti bol kao Suotkupiteljica, nije morala pretrpjeti smrt zajedničku svim drugim ljudima. Bila je to povlastica njezine bezgrešnosti i božanskog materinstva.

e)    „Druga“, nakon Krista, u vječnoj ljubavi
 Presveta Djevica je druga u vječnoj ljubavi jedinog i trojstvenog Boga koji,  nakon što od vječnosti i za vječnost ljubi beskonačno sebe i svoje tri Osobe, ljubi također i Onu koja će postati njegova Kćerka, Zaručnica i Presveta Majka.